Diplomatska Akademija

Pripreme za rad u inozemstvu

Jedna od glavnih djelatnosti Diplomatske akademije u funkciji službe vanjskih poslova su pripreme diplomata za rad u diplomatskim predstavništvima i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Temeljem bogatog iskustva hrvatske diplomacije, programe priprema osmišljava i organizira Služba za pripreme za rad u DM/KU i izdavaštvo Diplomatske akademije u suradnji s ustrojstvenim jedinicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova te s drugim državnim i javnim tijelima Republike Hrvatske.

Programi priprema krojeni su prema diplomatskom statusu, predviđenim vrstama poslova i prethodnim znanjima kandidata te prema specifičnostima međunarodnih organizacija ili zemalja primateljica.

Prema diplomatskom statusu razlikuju se programi priprema za veleposlanike ili konzularne predstavnike od priprema za diplomatske i administrativne službenike. Dok se za veleposlanike i konzularne predstavnike organiziraju individualni krojeni programi, dotle su programi priprema diplomata grupni. Prema vrstama poslova diplomati se pripremaju za političke, gospodarske, konzularne poslove, poslove kulture, znanosti, iseljeništva, informiranja i medija. Pripreme diplomata prilagođavaju se i multilateralnim ili bilateralnim specifičnostima njihova rada u inozemstvu.

Uslijed sve složenijih modernih potreba diplomatskog djelovanja, Služba za pripreme za rad u DM/KU i izdavaštvo priprema i resorne predstavnike koji pri međunarodnim organizacijama zastupaju pojedine resore državne uprave, što je osobito izraženo u hrvatskoj Misiji pri Europskoj Uniji u Bruxellesu.