Diplomatska Akademija

Diplomatska akademija

Osnovana u okviru Ministarstva vanjskih poslova 1994.g. kao Diplomatska škola, dvije godine kasnije, 1996. postaje Diplomatska akademija. Osamostaljenjem i međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske bilo je nužno stvarati i diplomatsko-konzularna predstavništva nove države, a usporedo je trebalo raditi na stvaranju diplomacije i kao djelatnosti u odnosima među državama, ali i onih koji se tom djelatnošću bave. Zato su se još 1991. g. organizirali posebni tečajevi u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i gdje se posebna pažnja posvećivala međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima. Danas na Diplomatskoj akademiji, uz sveučilišne profesore i znanstvenike, o diplomaciji u praksi predaju i iskusni diplomati, kao i domaći i strani stručnjaci u područjima važnim  za usavršavanje diplomata.
Jedna od mnogobrojnih definicija diplomacije kaže da je to „vještina da se lijepim načinom i lijepim riječima provede svoja volja“, dok se „miroljubivost, dobra suradnja sa susjedima i svima drugima, neutralnost u međunarodnim sukobima i nalaženje saveznika na raznim stranama, razvoj trgovinskog odnosa te stavljanje državnih interesa ispred pojedinačnih“ kao načela diplomacije i vanjske politike Dubrovačke Republike, zapravo, primjenjuju i danas.
 
Osnovna zadaća Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je obrazovanje diplomata ali i službenika onih institucija državne uprave Republike Hrvatske u čijem je djelokrugu rada i međunarodna suradnja. Također, na tečajevima i konferencijama sudjeluju i strani diplomati, kako oni iz država regije, odnosno Europe, kao i mediteranskih država.
Obrazovanje se provodi kroz temeljne diplomatske tečajeve – Jednogodišnji stručni diplomatski studij i Dvomjesečni diplomatski tečaj, ali i kroz brojne druge seminare, tečajeve i predavanja.
 
Osim suradnje sa znanstvenim i obrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu, Diplomatska akademija razvila je i bogatu izdavačku djelatnost.
Na čelu akademije je načelnik Diplomatske akademije MVEP RH, obično iskusni diplomat u rangu veleposlanika, a organizacijski se sastoji od dvije službe:
 
          1. Služba za diplomatsko i europsko usavršavanje
 
          2. Služba za pripreme za rad u DM/KU i izdavaštvo
 
Unutar Diplomatske akademije djeluje i Knjižnica, čiji fond od oko 3.500 naslova – uglavnom iz područja diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa – koriste diplomati i službenici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kao i polaznici stručnih i specijalističkih studija i tečajeva organiziranih u okviru djelatnosti Diplomatske akademije MVEP RH. Jedinstveni dio fundusa Knjižnice čine radovi hrvatskih diplomata, napisani kao obvezni dio tijekom njihovog diplomatskog usavršavanja. 
Detaljnije informacije o dosadašnjim aktivnostima Diplomatske akademije pronađite ovdje.