Diplomatska Akademija

Započeo Dvomjesečni diplomatski tečaj

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, 12. travnja 2021. godine, predavanjem ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlić Radmana, započeo je Dvomjesečni diplomatski tečaj, kojeg u Diplomatskoj akademiji pohađa XIV. generacija polaznika.

Studij je započeo predavanjem ministra Grlića Radmana na temu Temeljne odrednice i glavni strategijski pravci vanjske politike Republike Hrvatske. Tijekom predavanja ministar je naglasio kako je trideset godina neovisnosti RH ujedno i tridesetogodišnjica hrvatske diplomacije. Ministar se osvrnuo na aktualnu političku situaciju te naglasio suočenost današnje hrvatske diplomacije s novim izazovima te kako je ispunjen velik dio vanjsko-političkih ciljeva s posebnim naglaskom na punopravno članstvo u EU i NATO.

Polaznike Diplomatskog tečaja posebno su zanimale teme vezane uz položaj i zaštitu Hrvata u BiH, Inicijativu triju mora, odnosa Republike Hrvatske i susjednih zemalja, Inicijativu Kina + 17, gospodarsku diplomaciju i hrvatski izvoz.

Program traje oko dva mjeseca i sastoji se od predmeta grupiranih u četiri modula: Međunarodne organizacije, međunarodni odnosi i vanjska politika, Europska unija i Republika Hrvatska, Diplomacija i diplomatska profesija, Globalna sigurnost, transatlantski odnosi i gospodarska diplomacija, a provodi se kroz predavanja i radionice te posjete političkim, gospodarskim, kulturnim i drugim institucijama u RH.

Predavači su hrvatski i strani diplomati, sveučilišni i drugi znanstvenici, kao i javni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva, angažirani u područjima diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa.