Diplomatska Akademija

Posjet Islamskom centru Zagreb

Polaznici XIX. generacije Jednogodišnjega stručnog diplomskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske posjetili su u utorak, 6. studenoga 2018. godine, Islamski centar Zagreb i Zagrebačku džamiju, gdje ih je primio NJ.E. muftija prof. dr.sc. Aziz efendija Hasanović.

U svojem obraćanju g. Hasanović je uvodno istaknuo osobito zadovoljstvo položajem i pravima islamske zajednice u RH, što se potvrđuje i unaprjeđuje izvrsnim odnosima s čelnicima RH, kao i s nizom institucijama. Kontinuitet suradnje s MVEP RH podupire i Diplomatska akademija u području usavršavanja hrvatskih diplomata, kroz diplomatski studij, ali i u sklopu neposredne pripreme za rad DM/KU u inozemstvu, omogućujući potpuniji uvid i razumijevanje osobitosti Islama.

Naglasio je kako hrvatski model, podrazumijeva i omogućuje život, a ne suživot, što može biti uzorom uređivanja odnosa i u drugim državama. To i osobno prenosi u stalnim i brojnim međunarodnim susretima s visokim državnicima, a o tome je imao prigodi govoriti i Svetome Ocu Papi.

Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimala razlika između šijita i sunita, komentar na suradnju RH i BiH kada je riječ o migracijama, kako osobe koje dolaze u Europu iz bitno drugačijih islamskih kultura (npr. Somalija i Turska), mogu se integrirati u zajedničko društvo, kakav je trend sklapanja mješovitih brakova..

Posjet je nastavljen i zaključen obilaskom sakralnog i muzejskoga dijela objekta, uz stručna pojašnjenja g. Bermina Meškića, ujedno i polaznika Jednogodišnjega stručnog diplomskog studija.