Diplomatska Akademija

Posjet Islamskom centru Zagreb

Polaznici XVIII. generacije Jednogodišnjega stručnog diplomskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske posjetili su u četvrtak, 16. studenoga 2017. godine, Islamski centar Zagreb i Zagrebačku džamiju, gdje ih je primio NJ.E. muftija prof. dr.sc. Aziz efendija Hasanović.
U svojem obraćanju g. Hasanović je uvodno istaknuo osobito zadovoljstvo položajem i pravima islamske zajednice u RH, što se potvrđuje i unaprjeđuje izvrsnim odnosima s čelnicima RH, kao i s nizom institucijama. Kontinuitet suradnje s MVEP RH podupire i Diplomatska akademija u području usavršavanja hrvatskih diplomata, kroz diplomatski studij, ali i u sklopu neposredne pripreme za rad DM/KU u inozemstvu, omogućujući potpuniji uvid i razumijevanje osobitosti Islama.
Naglasio je kako hrvatski model, podrazumijeva i omogućuje život, a ne suživot, što može biti uzorom uređivanja odnosa i u drugim državama. To i osobno prenosi u stalnim i brojnim međunarodnim susretima s visokim državnicima, a o tome je imao prigodi govoriti i Svetome Ocu Papi.
Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimalo kako to da se u Belgiji događaju radikalni pokreti, iako je islam institucioniziran, mišljenje o državama gdje je kralj ujedno i poglavar i vjerski vođa te da pojasni institut fetve.
Posjet je nastavljen i zaključen obilaskom sakralnog i muzejskoga dijela objekta, uz stručna pojašnjenja tajnika Mešihata mr. Nermina ef. Botonjića.