Diplomatska Akademija

Posjet Islamskom centru Zagreb

Polaznici XVII. generacije Jednogodišnjega stručnog diplomskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske posjetili su u ponedjeljak, 20. veljače 2017. godine, Islamski centar Zagreb i Zagrebačku džamiju, gdje ih je primio NJ.E. muftija prof. dr.sc. Aziz efendija Hasanović.

U svojem obraćanju g. Hasanović je uvodno istaknuo osobito zadovoljstvo položajem i pravima islamske zajednice u RH, što se potvrđuje i unaprjeđuje izvrsnim odnosima s čelnicima RH, kao i s nizom institucijama. Kontinuitet suradnje s MVEP RH podupire i Diplomatska akademija u području usavršavanja hrvatskih diplomata, kroz diplomatski studij, ali i u sklopu neposredne pripreme za rad DM/KU u inozemstvu, omogućujući potpuniji uvid i razumijevanje osobitosti Islama.

Naglasio je kako hrvatski model, podrazumijeva i omogućuje život, a ne suživot, što može biti uzorom uređivanja odnosa i u drugim državama. To i osobno prenosi u stalnim i brojnim međunarodnim susretima s visokim državnicima, a o tome je imao prigodi govoriti i Svetome Ocu Papi. Predstavio je i važnost Zagrebačke deklaracije, kojom se međunarodno promiču takve ideje pune ravnopravnosti a što će se ugraditi i u druge istovrsne dokumente.  

Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimalo kako druge europske zemlje uređuju odnose s pripadnicima islamske zajednice, dodatna pojašnjenja o hrvatskom modelu, što bi kršćanske zajednice u muslimanskim zemljama mogle primijeniti iz hrvatskog modela radi postizanja istog, treba li im predstavništvo u Bruxellesu.

Posjet je nastavljen i zaključen obilaskom sakralnog i muzejskoga dijela objekta, uz stručna pojašnjenja tajnika Mešihata mr. Nermina ef. Botonjića.