Diplomatska Akademija

Okupljanje hrvatske MTCP alumni mreže

Ravnateljica Diplomatske akademije dr.sc. Lada Muraj sudjelovala je 27. listopada 2021. godine na okupljanju stipendista Malezijskog programa tehničke suradnje (MTCP) pod nazivom „MTCP Alumni get-to gather„ u organizaciji Veleposlanstva Malezije u Zagrebu. Događanje su otvorili veleposlanik Malezije u Zagrebu Nj.E. Kennedy Mayong Onon, dr.sc. Lada Muraj, ravnateljica Diplomatske akademije i veleposlanik Dražen Margeta iz Diplomatske akademije.

Veleposlanik Kennedy Mayong Onon predstavio je ukratko povijest nastanka i rada MTCP-a od 1980. godine koji dosad broji 50.000 polaznika tečaja iz 140 zemalja. Veleposlanik je zahvalio Diplomatskoj akademiji na angažmanu oko promoviranja programa i provođenja postupka selekcije i imenovanja kandidata uručivši svečano ravnateljici Diplomatske akademije prigodan poklon u znak zahvalnosti.

Dr.sc. Lada Muraj govorila je o važnosti razvoja ljudskih potencijala i sposobnosti koji su svakodnevni angažman Diplomatske akademije kroz razne tečajeve, a takvu viziju dijelimo s malezijskim partnerima. Iz Hrvatske je dosad na MTCP programima sudjelovalo pedesetak sudionika od 1996.-2021. godine, a od toga dvadesetak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova na tečaju za mlade diplomate. Ravnateljica Lada Muraj smatra da razmijene vizija i pogleda o tome kako se može unaprijediti programe suradnje dovodi do intenziviranja suradnje u budućnosti s tim udaljenim dijelom svijeta koji je od sve većeg interesa za polaznike iz Hrvatske.

Veleposlanik Dražen Margeta iz Diplomatske akademije osvrnuo se na tridesetogodišnju obljetnicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Hrvatske s Malezijom i podsjetio da je Malezija prva azijska zemlja s kojom je Hrvatska ukinula vizni režim. Obje zemlje veže velika turistička djelatnost. Okupljanje stipendista i razmjena mišljenja jedan je od način jačanja suradnje koja  se razvija u oba smjera, posjetom malezijskih stručnjaka Hrvatskoj kao i posjetima hrvatskih stručnjaka Maleziji.

Bivši polaznici tečaja prenijeli su svoja iskustva među kojima su bili kolege iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva vanjskih poslova RH, Vatrogasnih postrojbi, Ministarstva financija i sl.

Događanju su prisustvovali i mladi diplomati polaznici Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije MVEP-a.